8 Haziran 2023
Sayın Başkanım, Saygıdeğer Katılımcılar,
Değerli Basın Mensupları
Sizi, şahsım ve TÜSİAD Yönetim Kurulu adına sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Küresel İlkeler Sözleşmesi İmzacıları Derneği’nin ilk Genel Kurulu’nda sizlerle birlikte bulunmaktan, büyük memnuniyet duyuyorum.
Değerli Konuklar;
Geçtiğimiz son beş yıl içinde tüm dünyada çatışma, istikrarsızlık ve belirsizlik ortamı giderek derinleşti. Ekonomik, sosyal ve çevresel risklerin kendini daha fazla göstermeye başladığı bu dönemde, tüm ülkelerin ve kurumların bir çıpaya ihtiyacı olduğu aşikar. Bu yeni küresel denge arayışının adı; daha adil ve daha sürdürülebilir bir dünya…
Gelecek kuşaklara yaşanabilir bir dünya bırakma taahhüdümüzü yerine getirmek, her alanda dönüşümü de zorunlu kılarken bu türbülanslı dönemde hiç şüphesiz hiç kolay değil. Ancak biliyoruz ki insanı ve çevreyi odağına alan politikalar, bugün küresel zorlukların yanı sıra, yapısal sorunları aşmanın tek anahtarı. Bu nedenle önümüzdeki zorlukların çözümü ne kadar çetrefilli olursa olsun, bu nihai hedeften şaşmamak gerekiyor.
Değerli Konuklar;
Küresel gelişmelerin bu kadar hızlı olduğu günümüzde, tüm risklere hazırlıklı olurken ortaya çıkabilecek fırsatları da ülkemizin kalkınmasını hızlandıracak şekilde değerlendirmeliyiz.
Hem bugünkü, hem de gelecek kuşakların refahını güvenceye almak için buna mecburuz. Mevcut dönüşümün fırsat boyutunu biraz daha açmak isterim.
Yeşil dönüşüm sürecinin net sıfır emisyon hedefleri çerçevesinde yatırım, istihdam, rekabet gücü, ekonomik istikrar ve refah üzerinde önemli etkileri var. Dijital teknolojiler üretim yöntemleri, tüketim kalıpları, çalışma biçimleri, endüstriyel ilişkileri tektonik değişimlere uğratıyor. Bu değişimlerle birlikte ortaya çıkan istihdam fırsatları yeni yetkinliklere yatırım ihtiyacını da beraberinde getiriyor. Eğitimin kalitesi ve kapsayıcılığı kritik önemde. Öte yandan küresel rekabet normları değişti; yeniden yapılanma hedefleri ülkeler ve bölgeler arasındaki ticari ilişkileri dönüştürüyor. Küresel ilkelere uyum, aslında her zaman dikkat edilmesi gereken çocuk işçiliği ile mücadele, işyeri güvenliği, toplumsal cinsiyet eşitliği boyutlarına uygun iş yapış biçimlerini beraberinde getiriyor.
Kalkınmanın anahtarı; insanı odağına alan, adil, herkesin eşit ve özgür yaşadığı bir toplum yaratmaktan, çevresel etkileri dikkate alan ekonomik bir modeli benimsemekten geçiyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci yüzyılına girerken, geleceğinin inşasında benimseyeceği kalkınma anlayışı için yol haritamızda, bu çok boyutlu dönüşüm sürecinde, mevcut riskleri iyi yönetmek, eş zamanlı ve eş güdümlü politika adımlarını kurgulayabilmek önem taşıyor.
Değerli Konuklar;
Ortak geleceğimizi, toplumda hiçbir kesimi geride bırakmadan; insanı, bilimi, güvenilir ve kapsayıcı kurum ve kuralları odağa alarak, gelişmiş, adil, saygın ve çevreci Türkiye hedefiyle inşa edebileceğimize inanıyoruz. Bu sürecin başarısı, çok boyutlu yapısı nedeniyle ilgili tüm paydaşların etkili iş birliği ile doğrudan ilişkili. Nitekim başarılı çalışmaları kartopu etkisiyle nasıl büyütebileceğimizi paydaşlarımızla kurduğumuz birçok işbirliğinde deneyimledik. “UN Global Compact Türkiye” ile bugüne kadar yürüttüğümüz tüm çalışmalar bu işbirliğinin en güzel ve en somut örneği.
Değerli Konuklar;
TÜSİAD 2007 yılından beri UN Global Compact’in imzacıları arasında yer alıyor. UN Global Compact’i imzalarken insan hakları, çalışma standartları, çevre ve yolsuzlukla mücadele alanlarındaki on evrensel ilkeyi iş dünyasında yaygınlaştıracağımızı da taahhüt ettik. Sürdürülebilir ve kapsayıcı bir dünya için kurumları harekete geçiren, sürekli rekabet içindeki iş dünyasında ortak sorumluluk ve kalkınma kültürü oluşturulmasında en önemli aktörlerden biri olan UN Global Compact’in imzacısı olarak 16 yıldır bu önemli sorumluluğu yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Ancak bunun da ötesinde, bugün sizlerle gurur duyduğumuz bir başka konuyu paylaşmak isterim.
Sorumlu iş yapış biçiminin yaygınlaşmasını hızlandırmak amacıyla, 2013 yılında TÜSİAD ve TİSK ortaklığında UN Global Compact’in Türkiye Yerel Ağını bir platform olarak hayata geçirmiştik. “UN Global Compact Türkiye” tarafından bugüne kadar yürütülen programlar ve girişimler sayesinde birçok şirketimiz sürdürülebilirlik hedeflerine ulaştı, ulaşmaya devam ediyor. Bu çabalarla UN Global Compact Türkiye ülkemizde sürdürülebilirlik gündeminin şekillenmesinde öncü platformlardan biri haline geldi. TÜSİAD olarak bu önemli platforma hem ev sahipliği yaptık, hem de ekibimiz sekretaryasını yürüttü. Bugün, UN Global Compact Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma hikayemizin mihenk taşlarından biri olma yolculuğuna tanıklık ediyoruz. Bu sürece destek olmaktan mutluluk ve gurur duyduk.
UN Global Compact’in “Küresel İlkeler Sözleşmesi İmzacıları Derneği” olarak kurumsallaşmasına öncülük eden değerli Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü başta olmak üzere tüm Yönetim Kurulu Üyelerini kutluyorum. Derneklerin başarısında sekreterya çok önemlidir. Genel Sekreter Melda Çele’nin şahsında, genel sekreterlik ekibine de yürekten başarılar diliyorum.
Geçtiğimiz süre içinde iş dünyasını, akademiyi ve sivil toplumu, sürdürülebilir kalkınma için bir araya getiren bu önemli platformun, Türkiye’nin sürdürülebilirlik ekosisteminin önde gelen kurumlarından biri olacağına inancıyla hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.