7 Nisan 2022- Online
Saygıdeğer Konuklar ve Değerli Basın Mensupları,
TÜSİAD SD² Programımızın STEP etkinliğine hepiniz hoşgeldiniz. Sizleri TÜSİAD Yönetim Kurulu adına saygıyla selamlıyorum.
Değerli Misafirler,
Dünya ekonomisinin önemli sınavlardan geçtiği bir dönemdeyiz. Pandemi dijitalleşmeye geçişi hızlandırdı; bu süreçte geliştirilen dijital çözümlerin sağladığı faydalar kalıcı uygulamalara zemin oluşturdu. Önümüzdeki döneme yönelik kalkınma ve rekabet stratejilerinin ana eksenine dijitalleşme olgusunun yerleştirildiğini görüyoruz.
Küresel risklere karşı dayanıklılığın artırılmasında dijital dönüşüm unsurlarının değer zincirine entegrasyonu çok önemli. Yapılan araştırmalara göre iklim değişikliği kaynaklı sorunlar ülkeler ve şirketler için en önemli risk faktörlerinden biri olmaya devam edecek. Bu da yeşil ve dijital dönüşümü bir arada gerçekleştirebilen şirketlerin gelecekte bir adım önde olacağına işaret ediyor. Üretim süreçlerinde kullanılan dijital teknolojiler, verimliliği artırırken kaynak tüketimini azaltıyor. Son dönemde yeşil ve dijital dönüşümün birbirini desteklediği, döngüsellik prensibine uygun, dayanıklı ve yenilikçi işletme modelleri ön plana çıkıyor.
Çevreye duyarlı, karbon nötr büyüme hedefine hizmet eden uygulamaları benimsemek ve yeşil ekonomi dönüşümünü içselleştirmek TÜSİAD olarak öncelik verdiğimiz konular arasında. Yeşil ve dijital dönüşümü desteklemeye yönelik inovasyon ve Ar-Ge kapasitesinin güçlendirilmesi üzerinde önemle duruyoruz. Şirketlerimizde bu alanlarda yetkinliğin geliştirilmesi; Ar-Ge yatırımları ve patent başvurularının artırılması yeşil ve dijital dönüşümde büyük avantaj sağlıyor.
Yapay zeka ve otonom sistemler gibi dijital teknolojilerin kullanımı yanı sıra tedarik ağlarının çeşitlendirilmesi de rekabette kilit rol oynuyor. Tedarik zincirlerinin dijitalleşmesine yönelik önemli çalışmalar yürütülüyor. Değer zincirlerinin dijitalleşmesi anlamında şirketlerin özel çabaları değerli olsa da bütüncül ve kapsayıcı bir dijital dönüşüm yaklaşımına ihtiyaç var. Bu doğrultuda ekosistemin tüm paydaşları arasında etkileşimin ve sinerjinin artırılması önemli bir konu. Farklı şirketler ve sektörler arasındaki bilgi ve tecrübe paylaşımının ekosistemin genelinde rekabetçiliğe olumlu etkileri olduğunu gözlemliyoruz.
Saygıdeğer Misafirler,
Sanayide dijital dönüşüm birçok fırsatı içinde barındıran bir çerçeve sunuyor. Ülkemizin uzun vadeli hedeflerinin gerçekleşmesinde dijital dönüşüme ne ölçüde uyum sağlayabileceğimiz belirleyici olacak. Bunun için de ölçek fark etmeksizin sanayinin tüm kesimlerinin dijital kaynaklara erişim sağlayabilmesi şart.
Ülkemizdeki işletmelerin %99,8’ini oluşturan KOBİ’ler inovasyon ekosisteminde önemli bir yer tutuyor. Güçlü bir dijital ekosisteme sahip olmak için KOBİ’ler başta olmak üzere tüm şirketlerimizin dijital araçları aktif ve etkili biçimde kullanmaları gerekiyor. Bununla birlikte, KOBİ’lerimizin farklı dijital
teknolojilerden yararlanma oranının büyük şirketlere göre maalesef düşük kaldığını gözlemliyoruz. Bunun en önemli nedenlerinden biri finansman yetersizliği. Bu bağlamda KOBİ’lerin dijital dönüşümlerini gerçekleştirmeleri için ulusal ve uluslararası kaynaklardan azami ölçüde yararlanmalarını sağlayacak mekanizmaların güçlendirilmesi gerekiyor.
Ekosistemin farklı aktörlerini bir araya getiren platformlar aracılığıyla artan işbirlikleri dijitalleşme sürecini hızlandırıyor. Bu platformlar sektör ve ölçek ayırt etmeksizin tüm paydaşların faydalanabileceği iyi uygulama örneklerinin ortaya çıkmasını da sağlıyor. TÜSİAD SD2 Programı da 2018’den beri bu misyonu kararlılıkla yerine getiriyor.
TÜSİAD SD2 Programı ile KOBİ ölçeğindeki tedarikçi şirketlerimizin ürettiği çözümlerle teknoloji kullanıcısı şirketlerimizin çözüm arayışlarını buluşturuyoruz. Dijital dönüşüme entegre KOBİ ölçeğindeki işletmelerin gelişmesine odaklanarak ülkemizin rekabet gücünün artmasına katkıda bulunmayı hedefliyoruz.
Bunun yanında, TÜSİAD SD2 Programı bünyesinde geçtiğimiz Eylül ayında hayata geçirdiğimiz SD2 Dijital Platformu tüm ekosisteme 7/24 erişim imkanı sağlıyor. Platform’a kayıt olan şirketler artık istedikleri an tedarikçilerle temasa geçebiliyor ve çözüm detaylarına ulaşabiliyor. Bunun yanı sıra KOBİ’lerin dijital çözümlerine yönelik yatırım ihtiyaçlarına yanıt verebilecek yatırımcılar ve dijital dönüşüm yolculuğunda şirketlerimize destek olabilecek danışmanlar da Platform’a üye olabiliyor.
TÜSİAD olarak önümüzdeki dönemde daha fazla şirketimizi Programa dahil ederek dijital dönüşüm ekosistemini daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz. Tüm paydaşlarımızla güçlü işbirlikleri de kuruluyor. TÜRKONFED Dijital Dönüşüm Merkezi ile geçen yıl başlatılan girişimlerle hayata geçecek işbirliğinin dijitalleşme sürecinin daha geniş kesimlerde hızlandırılmasına önemli katkı sağlayacağına inanıyorum. Sizlerle bu kapsamdaki gelişmeleri gün içinde özel bir oturumla paylaşacağız.
Bu STEP etkinliğinde gerçekleşecek eşleşmelerin ortaya çıkaracağı dijital çözümlerin tüm şirketlerimize ilham olmasını diliyorum. Sözlerime son verirken TÜSİAD SD2 Programının bugünlere gelmesinde büyük emeği olan TÜSİAD Dijital Türkiye Yuvarlak Masası eş başkanı Perihan İnci’ye, TÜSİAD SD2 Görev Gücü’ne, tüm teknoloji kullanıcısı ve teknoloji tedarikçisi şirketlerimize, Program sponsorlarımıza ve Program ekibine teşekkürlerimi sunuyorum.