DENEYİMLER

Tüsiad Sd2 Programı Başarı Hikayeleri Töreni Konuşması

31 Mart 2023

Saygıdeğer Katılımcılar, Değerli Basın Mensupları,

Sizi, şahsım ve TÜSİAD Yönetim Kurulu adına saygıyla selamlıyorum. Öncelikle, ulus olarak derin bir üzüntü yaşadığımız deprem felaketinde yakınlarını kaybeden vatandaşlarımıza başsağlığı, tüm ülkemize geçmiş olsun dileklerimi iletmek isterim. Depremin yaralarını sarma hedefini, her şeyin üstüne koyarak, üye şirketlerimizle seferberlik halinde çalışmaya devam ediyoruz.

Geçtiğimiz hafta, Silikon Vadisi’ne yaptığımız ziyaret vesilesiyle gerçekleştirdiğimiz deprem ve teknoloji paneli, depremlerin yıkıcı etkisini azaltacak mühendislik tekniklerini ve yeni araştırmaları ele almamıza da fırsat verdi. Bilimin, afetlere hazırlıklı olmada üstlenebileceği kritik rolün önemini gösteren kıymetli değerlendirmeleri dinledik. Temaslarımızdaki en çarpıcı gözlemlerimizden biri de, yeni fikirlerin ve yenilikçi ürünlerin hayata geçmesini güçlü bir şekilde cesaretlendiren girişimci kültürü idi. Bu zor günleri atlatmak ve tekrar yaşamamak için, bilimin ışığına, bilgi toplumuna dönüşümün hızlandırılmasına, inovasyon kapasitenin artırılmasına ve iş birliğine her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. Bu süreçte ülkemizin temel değerlerini ve gelecek hedeflerimizi tekrar hatırlamalıyız. Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında bu değerleri güçlendirmek çok daha anlamlı ve önemli. Bu vesileyle, TÜSİAD’ın 50. Yılında kamuoyuyla paylaştığımız “Yeni Bir Anlayışla Geleceği İnşa” raporumuzda da söylediğimiz bilim, teknoloji ve inovasyonu esas alan, uzun vadeyi hedefleyen, tüm sektörleri ele alan ve krizlere dirençli bir yol haritasının öneminin altını çizmek isterim.

Kıymetli Konuklar,

Küresel gelişmeler her gün önceliklerimizi ve planlamalarımızı değiştiriyor. Üretimin dijitalleşmesi ve teknolojinin etkin kullanımı ile sağlanan verimlilik artışı ise, rekabetçiliğimiz için giderek önemi artan konulardan. Küresel araştırmalara göre dijitalleşme, işletmelerde hem stratejik planlama hem de performans açısından daha kritik bir faktör haline geliyor. Değer zincirlerinin verimliliğinde önemli iyileştirmeler sağlayan Sanayi 4.0 uygulamaları giderek artıyor. Dünya Ekonomik Forumu da sanayinin dijital dönüşümünün 2025 yılına kadar, dünya ekonomisine 100 trilyon dolar artı değer katabileceğini ortaya koyuyor

Netice itibarıyla, yüksek katma değerli teknolojilerin üretimi; değer ve tedarik zincirinin uçtan uça dijitalleşmesi, küresel ölçekte rekabet avantajının tesisinde etkin bir rol oynuyor. Bu hedef doğrultusunda, TÜSİAD-TÜBİSAD iş birliğiyle dijitalleşen ekonominin artan önemini ve gerekliliğini ortaya koymak amacıyla hazırladığımız bir araştırma raporunu 13 Nisan’da kamuoyu ile paylaşacağız. Rapor kapsamında dünyada ve ülkemizde yenilikçi teknolojilerin gelişiminden ve sektörlere etkisinden hareketle, rekabet gücümüz açısından atılması gereken adımlara yönelik bir eylem çağrısına yer veriyoruz. Eylem çağrımızın ülkemizin yüksek teknoloji odaklı ekosistem dönüşümünün güçlendirilmesine katkı sağlamasını temenni ediyoruz.

Değerli Misafirler,

Süratle dijitalleşen üretim süreçlerinde nitelikli insan kaynağına yatırım yapmak önemli bir faktör. Ar-Ge ve inovasyon kapasitesinin geliştirilmesi yalnızca nitelikli insan kaynağının yaratacağı katma değer ile mümkün olabilir.  Bununla birlikte, yeni nesil becerilerle donatılmış çalışan talebinin karşılanamaması dünya genelinde bir sorun. 2030 yılına kadar 85 milyondan fazla işin, gereken niteliğe sahip çalışan bulunamaması nedeniyle boş kalabileceği öngörüsünü ortaya koyan çalışmalar var. İş dünyası olarak bize düşen en önemli görevlerden biri, sektör ve ölçek ayırt etmeden genç nüfusumuzu dijital dönüşüme hazır hale getirmek. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında geleceğin iş gücünü inşa ederken yapay zeka, makine öğrenimi ve veri analitiği gibi yenilikçi alanlarda yetkinliğimizi geliştirmemiz gerekiyor. TÜSİAD olarak bu hedef doğrultusunda, İşim Gücüm Geleceğim platformumuz bünyesinde öğrencilerin ve genç profesyonellerin yeni nesil teknolojiler odağında gelişimlerine katkıda bulunuyoruz. Ülkemizin dijital dönüşüm atılımına ve inovasyon ekosisteminin gelişimine katkıda bulunmaya devam ediyoruz.

Değerli Konuklar,

Ülkemizde istihdamın yüzde 70’ten fazlasını sağlayan KOBİ’ler, güçlü değer zincirinin tesisinde omurga görevini görüyor. Sanayi ekosisteminin katma değerli ve ileri teknolojili üretime yoğunlaşması ve ekosistemin topyekun dönüşümü için KOBİ’ler stratejik konumda. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız başta olmak üzere ilgili kurumlarımız tarafından KOBİ’lere yönelik atılan çok kıymetli adımlar var. Bununla birlikte, dijital kültüre adapte olmuş KOBİ’ler için finansmana, teknolojiye ve yeteneğe erişim konularında destek mekanizmalarımızı daha da güçlendirmeye, yaygınlaştırmaya ihtiyaç var.

KOBİ ölçeğindeki teknoloji şirketlerimizin ve start-up’larımızın geliştirdiği dijital çözümlerin takip edilmesi; büyük şirketlerimizle teknoloji ihtiyaçları doğrultusunda bir araya getirilmeleri ağırlık verdiğimiz bir alan. Bu amaçla, 2018 yılından bu yana TÜSİAD SD2 Programı ile, şirketlerin birlikte çalışmalarını ve birlikte üretmelerini destekliyoruz. TÜSİAD SD2 Programı teknoloji kullanıcısı şirketlerimize teknoloji ihtiyaçlarını ve sorunlarını giderebilecekleri bir kanal oluyor; KOBİ ölçeğindeki teknoloji tedarikçilerimize ise geliştirdikleri dijital çözümleri doğru adrese ulaştırma imkanı sunuyor. Bir eşleştirme platformu sağlamanın ötesinde bir dijital iyi uygulama kütüphanesi ve dijital dönüşüm etkinleştiricisi olarak SD2 Programımızın başarısı bizlere gurur veriyor.

Bu değerli Program’ın bir marka haline gelmesinde büyük emeği olan Sayın Perihan İnci’ye, sponsorlarımıza ve destekçilerimize içtenlikle teşekkür ediyorum. Yaklaşık 4 ay önce eşleşen şirketlerimiz o günden bugüne büyük bir tutkuyla birlikte çalışarak çözüm dosyalarını üretti ve bugün bizlerle deneyimlerini paylaşacaklar. Tüm teknoloji kullanıcısı ve tedarikçisi şirket temsilcilerimize dijital dönüşüm ekosistemimize yaptıkları katkı için teşekkür ediyor ve sizleri Yönetim Kurulumuz adına saygıyla selamlıyorum.

© Orhan Turan 2022. Tüm Hakları Saklıdır.