8.12.2023
Sayın Bakanım, Saygıdeğer Başkanlar, TÜRKONFED’in Değerli Üyeleri ve Saygıdeğer Konuklar, Değerli Dostlarım,
Sizleri şahsım ve TÜSİAD Yönetim Kurulu adına sevgi ve saygıyla selamlıyorum.
Ülkemizin farklı bölgelerindeki “Sanayici ve İş insanları Dernekleri”nin, yani SİAD’ların güç birliği oluşturma arayışı ile başlayan hareket, 17 Ekim 1997 tarihinde, İstanbul’da TÜSİAD’ın
ev sahipliğinde ilk zirvesini gerçekleştirmişti. Üzerinden tam 26 yıl geçmiş. O ilk zirvede, yurt sathına yayılmış, bağımsız ve gönüllü sanayici ve iş insanlarının sesini kamuoyuna, meclise ve hükümetlere duyurmak, ulusal ve bölgesel kalkınmaya katkıda bulunacak projeler üretmek ana hedefler olarak belirlenmişti.
Bu inisiyatif; ana hedefler doğrultusunda ve belirli ilkeler etrafında, uzlaşmaya dayalı bir çalışma anlayışı içinde büyük mesafe kaydetti. Her biri kendi bölgelerinde, sektörlerinde başarılı, konusuna hâkim, söz sahibi dernekler; ülkemizin kalkınması ve her açıdan gelişmesi için düşünen, uğraşan, didinen iş insanları, “biz” olma bilinciyle bir araya gelmiş oldu. TÜSİAD bu oluşuma her bir aşamasında yoğun destek vermekten gurur duydu.
Bugün TÜRKONFED 26 bölgesel, 4 sektörel olmak üzere 30 federasyon, 331 üye dernek üzerinden 60 bini aşkın şirket ile çok önemli bir ağ oluşturmuş durumda.
İş dünyasının yerel örgütlenmeleri aracılığı ile karar süreçlerine dahil olması, bölgesel kalkınma strateji ve programlarına katkı sağlaması büyük önem taşıyor. Anadolu’nun çok kültürlü yapısı, zengin tarihi, dinamik ve girişimci ruhu, ülkemizin kalkınmasına müthiş bir değer sağlıyor.
İş dünyası temsil örgütleri için, kamu ile ilişkiler de stratejik öneme sahiptir. İş dünyasının, ülke kalkınmasına ve yatırım ortamına dair görüş ve önerilerinin kamuya etkin bir şekilde aktarılması açısından, Ankara’da bir Temsilciliğinin olmasını TÜRKONFED açısından çok önemli bir adım olarak görüyorum. Bunun TÜSİAD ev sahipliğinde olmasını da ayrıca iki kurumun işbirliği için çok kıymetli buluyorum.
Değerli Konuklar,
Eski Milli Eğitim Bakanımız ve eğitim alanında çok kıymetli çalışmaları bulunan Sayın Prof. Dr. Ziya Selçuk aramızda. Bu vesile ile iş dünyası olarak, ülkemizin en önemli meselesi olarak gördüğümüz eğitim konusunda da, bazı görüşlerimi paylaşmak istiyorum. Bunu, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına girerken ayrıca vurgulamayı önemsiyorum.
Biliyoruz ki, geleceğin dünyasına hazırlığın en önemli unsuru “eğitim”. Nitelikli bir eğitime, iyi işleyen bir eğitim sistemine sahip olan ülkeler, küresel rekabette ve toplumsal kalkınmada da ileri gidebiliyor.
Çağın değişen koşulları aslında tüm ülkeleri eğitim sistemlerini ve yöntemlerini gözden geçirmeye zorluyor. Üyesi olduğumuz Avrupa İş Dünyası Örgütü BusinessEurope Başkanlar Konseyi toplantılarında, her zaman gündem maddelerinden biri, nitelikli eğitim ve yüksek beceriler olmaya devam ediyor.
Eğitim politikalarımızı ve müfredatımızı çağın gereksinimlerine uygun hale getirmek kritik önemde. Okul öncesinden üniversiteye kadar, herkes için erişilebilir, nitelikli ve kapsayıcı eğitim politikalarını hayata geçirmek elbette zorlukları olan bir süreç. Bu konuda bilimsel, veriye dayalı reformlar ve bütüncül politikalarla ilerlemek önem taşıyor.
Türkiye, son açıklanan PISA sonuçlarına göre fen, matematik ve okuma becerilerindeki sıralamasını yukarı taşıdı, fakat OECD ortalamasının altında performans göstermeye devam ediyor. Hem çocuklarımızın ve gençlerimizin kendilerini gerçekleştirebilmeleri, hem de ülkemizin, geleceğin koşullarına en iyi şekilde hazırlanması açısından, eğitim alanında da bir sıçrama yapmamız önemli. Fen-teknoloji-mühendislik-matematik alanlarındaki mesleklerin, bununla beraber sosyo duygusal beceriler gerektiren iletişim ve işbirliğinin giderek önem kazandığı bir dünyadayız.
Dünya Ekonomi Forumu’nun “İşlerin Geleceği 2023” raporuna göre; sadece 5 yıl içerisinde her 4 işten 1’inin değişime uğrayacağı öngörülüyor. İş yapma biçimleriyle beraber çalışma hayatında aranan beceriler de değişiyor. Gelecekte yaratıcı, özgür, farklılıklara saygı duyan bireylere hem toplumsal yaşamda, hem de iş yaşamında her zamankinden daha çok ihtiyaç duyacağız. Birlikte çalışarak değer üreten bireyler, gelecekteki dünyamızı daha sürdürülebilir ve kapsayıcı kılacaklar.
Değerli Konuklar,
Ülkemizdeki istihdam dinamiklerine baktığımızda ise, bir yandan nitelikli çalışan bulma ihtiyacı artarken, diğer yandan üniversiteli işsizlerden bahsediyoruz. Bu da, geleceğin işlerine hazırlıklı olmak için önemli bir dinamik olan eğitim ve istihdam arasındaki bağın zayıflamış olduğunu gösteriyor. TÜİK’e göre ne eğitimde, ne de istihdamda olan yaklaşık 3 milyon gencimiz var. Bir yandan da beyin göçü nedeniyle yetişmiş ve nitelikli işgücümüzü uluslararası rekabette olduğumuz gelişmiş ülkelere kaybediyoruz.
Oysa ki hedeflediğimiz sürdürülebilir kalkınma ve toplumsal refah için gerekli dönüşümü sağlayacak en büyük gücümüz, halen nispi olarak genç nüfusumuz. İnsanlarımıza fiziksel, ruhsal ve entelektüel anlamda kendilerini değerli ve faydalı hissedebilecekleri özgür ve yaratıcı bir ortam sunmalıyız. Onlara, ülkesine hizmet etme ve kendi topraklarında mutlu yaşama umudunu aşılayabilmeliyiz.
Bugün sabah birlikte, TÜSİAD’ın Yüksek İstişare Konseyi toplantısındaydık. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına adım atarken, hayalimizin müreffeh, gelirin adil dağıldığı, insani kalkınmasını sağlamış, demokrasiyi ve hukukun üstünlüğünü içselleştirmiş, kadın-erkek eşitliğine ulaşmış, çevreyi koruyarak kalkınabilen bir ülke olmak olduğunu ifade etmiştim.
İkinci yüzyılımızda farklı görüş ve bakış açılarına sahip tüm kesimlerin, daha fazla söyleştiği, birbirini daha fazla dinlediği ve anlamaya çalıştığı bir diyalog ortamı ile, ülkemizi hayal ettiğimiz seviyelere hep birlikte ulaştıracağımıza inanıyorum. Bu kapsamda, ülkemizin her bölgesinden ve sektöründen iş insanlarının farklılıklarıyla bir arada güçlü bir sinerji yaratma kültürünü çok önemsiyorum.
Sözlerime son verirken, TÜRKONFED’in kıymetli başkanı Süleyman Sönmez’e, TÜRKONFED Yönetim Kurulu’na, değerli federasyon başkanları ve üyelerine teşekkürlerimi ve en içten tebriklerimi sunuyorum. Ankara Temsilciliğinin açılışının, tüm TÜRKONFED ailesi için başarılı çalışmalara vesile olmasını diliyorum. Cumhuriyetimizin yüzüncü yılını da tekrar en içten duygularımla kutluyorum.