DENEYİMLER

Teknoloji Standartları ve Standarda Esas Patentler (SEP) Yol Haritası Tanıtım Toplantısı Konuşması

19 Ocak 2023

Sayın Bakan Yardımcım, TÜRKPATENT Başkan Yardımcım, Sayın Kamu ve Özel Sektör Temsilcileri, Değerli Konuklar, Değerli Basın Mensupları,

TÜSİAD Yönetim Kurulu adına sizleri saygı ile selamlıyorum. Değerli Yönetim Kurulu üyemiz Fatih Kemal Ebiçlioğlu, bu yola neden çıktığımızı ve konunun iş dünyası açısından önemini özetledi. Kendisine bu süreçteki liderliği için teşekkür ediyorum. İzninizle ben de TÜSİAD olarak bu konudaki hedeflerimizi sizlerle paylaşmak isterim.

Değerli Konuklar;

TÜSİAD olarak küresel ölçekte rekabet edilebilir, öncü teknolojileri üreten ve geliştiren, katma değer yaratan bir sanayinin inşasına katkı sağlamak öncül hedeflerimizden biri. Bu sebepledir ki; iki yılı aşkın süredir teknoloji standartları ve standarda esas patentler konusuna titizlikle eğildik.
Kapsayıcı, standardizasyon ekosisteminin tüm paydaşlarını içine alan bir çalışma yürütmeyi amaçladık. Kamu, özel sektör ve akademi temsilcileri ile çalışmamızın her aşamasında koordinasyon içinde ilerledik. Ortaya çıkan yol haritasını bu işbirliğinin somut bir çıktısı olarak görüyoruz. Katkı veren tüm paydaşlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum.

Değerli Konuklar,

Geride bıraktığımız dönem pandemi, ekonomik istikrarsızlıklar, Ukrayna- Rusya savaşı başta olmak üzere jeopolitik gelişmeler gibi çok katmanlı riskleri önümüze getirdi, getirmeye de devam ediyor.
Mevcut makro ve mikro boyuttaki küresel ve yerel gelişmeler bizleri çoğu zaman kısa vadeli, günü kurtarmaya yönelik kararlar almaya itebilir. Ancak güçlü bir sanayi, sürdürülebilir bir inovasyon ekosistemi yaratmak istiyorsak uzun vadeli, somut çıktıları hedefleyen, kapsayıcı stratejiler ortaya koymamız, bunu yaparken de küresel ve sosyal dinamikleri çok yakından takip etmemiz kritik önemde.
Tüm dünyada kalkınma ve ekonomi politikalarının yapısal bir dönüşüm içine girdiğine şahit oluyoruz. Maliyet-fayda yaklaşımları günümüzün dünyasında geçerliliğini yitirmiş durumda. Dönüşüme; yaratılan çevresel etki ve dijital teknolojilerin tektonik değişimleri öncülük ediyor. Bu dönüşüm sürecinde her ülkenin yeni bir kalkınma ve büyüme hikayesine ihtiyacı var gibi görünüyor. Nitekim, AB, ABD, Çin gibi hızlı davranan ekonomiler “yeşil ve dijital” dönüşümün getirdiği rekabet avantajından faydalanmaya başladı.
Türkiye’nin bu süreçteki konumunun belirlenmesinde baş aktörlerden biri küresel rekabette önemli bir oyuncu olma potansiyeli taşıyan sanayimiz olacak. Ülkemizde sürdürülebilir bir inovasyon ekosisteminin yaratılması, yerli teknolojilerin ülkemizde geliştirilmesi, kullanma yetkinliğinin artırılması ve bu teknolojilerin standartlarda yer alarak bu alandaki söz sahibi ülkeler konumuna gelmemiz önemli hedeflerimiz arasındadır. Nitekim; teknoloji standartlarındaki liderlik; günümüzün küresel rekabetinin, yatırım ortamının ve ticaretinin de belirleyicisi haline geldikçe bu hedefler daha da kritik bir önem kazanıyor.

İşte bu nedenlerle, teknoloji standartları konusuna stratejik bir bakış açısı ile yaklaşmamız gerektiğini düşünüyoruz. Bunu, ulaşmak istediğimiz güçlü ve sürdürülebilir sanayinin inşası için gerekli görüyoruz.
Teknoloji standartlarında söz sahibi olmak, ülkelere ve şirketlere rekabette maliyet avantajı elde etme ve Ar-Ge’ye yapılan yatırımları geri döndürmenin etkin araçlarından birine sahip olma imkânını sunuyor. Yaptığımız çalışmalarda Türkiye’de özel sektörün konu hakkında bilgi ve farkındalığını da ölçme fırsatı bulduk. Az önce Fatih Bey’in de belirttiği gibi, teknoloji standartlarının belirlendiği uluslararası organizasyonlarda, Ar-Ge ve inovasyona yatırım yapan firmalarımızın etkinliği maalesef yeterli düzeyde değil. Bu nedenle bugün sizlerle paylaşacağımız yol haritamızda “standart geliştirme organizasyonlarına etkin katılım” en çok önemsediğimiz unsurlardan oldu.
Peki standartların belirleyicisi olmak neden bu kadar önemli? Bugün bu alanda öncü ülkeler ve firmalar bu etkinlikleri sayesinde;

• Ekonomik büyümeye pozitif katkı sağlıyor. Şirketler gelirlerini büyük oranda standart geliştirerek artırırken, son dönemdeki araştırmalar GSYİH’daki büyümenin yaklaşık %20-30’unun standartların geliştirilmesiyle ilgili olduğunu ortaya koyuyor,
• Teknolojileri küresel pazarlarda yer buluyor, bu sayede Ar-Ge yatırımlarını geri döndürebiliyor,
• Özellikle 5G, 6G, yapay zeka, büyük veri, IoT gibi yeni nesil teknolojilere öncülük edebiliyor ve küresel rekabette etki sahibi oluyor,
• SEP kaynaklı lisans gelirleri ile maliyet avantajı elde ediyor.

Değerli Konuklar;

Bu alanda etkinliğimizi artırmak için ulusal bir strateji oluşturmamız çok önemli. Bu strateji; standart geliştirme organizasyonlarına etkin katılımdan insan kaynağına, finansmana ve hukuki alt yapıya kadar birçok konuyu kapsamalı. Üst düzeyde sahiplenilen, ulusal politikalara entegre edilecek ve tüm paydaşları harekete geçirecek bu stratejinin etkili şekilde icra edilmesi elbette çok daha önemli. Bunun için de özel sektörün elini daha fazla taşın altına koyması gerekiyor. Ar-Ge merkezi olan ancak standart geliştirme organizasyonlarında yer almayan şirketlerimiz, kendi sektörlerini ilgilendiren bu organizasyonlarda yer almak için neler yapmaları gerektiğini bugünden sormaya başlamalılar. Teknoloji geliştiren özel sektör ve üniversitelerimiz bu doğrultuda mevcut durum analizi yapmalı ve ihtiyaçlarını belirlemeli. Bu tespit çerçevesinde bu organizasyonlarda yer almak için ihtiyaç duyulan kamu destek ve teşvik mekanizmaları da kurgulanabilmeli.

TÜSİAD olarak bu alanda farkındalık oluşturmak, küresel ve yerel gelişmeleri takip etmek, kamu ile etkili işbirlikleri tesis ederek ülkemizin teknoloji standartlarında pay sahibi olabilmesi için yol haritası oluşturmak ve bunu ilgili paydaşlarımızla icra etmek amacıyla yola çıktık. Bu çalışmalarda, özel sektör, kamu, üniversiteler ve sivil toplumu bir araya getirerek ortak bir değer yaratılmasına vesile olmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Tüm paydaşlarımıza tekrar teşekkür ediyorum.

TÜSİAD olarak Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu-YOİKK’te de bu konudaki eylem maddesine ilgili kamu kurumlarımızla birlikte katkı sağlıyoruz. Bu alanda öncü ülkelerden biri olma yolunda çalışmalar yapmayı kararlılıkla sürdüreceğiz. .

Konuşmamı sonlandırmadan önce, iki yılı aşkın süredir titizlikle çalışmalarını yürüten görev gücü üyelerimize ve görev gücü başkanımız Samir Deliormanlı’ya TÜSİAD Yönetim Kurulu adına teşekkür ediyorum.

Bugün hem etkinliğimizi onurlandırdıkları için hem de tüm çalışmalarımıza verdikleri desteklerden dolayı Sn. Bakan Yardımcım Dr. Çetin Ali Dönmez’e, Türk Standardları Enstitüsü ve TÜRKPATENT’in değerli yöneticilerine ayrıca bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum.

© Orhan Turan 2022. Tüm Hakları Saklıdır.