DENEYİMLER

BBI Girişimcilik Topluluğu – ESMT Ortak Paneli

16 Kasım 2023

Değerli konuklar,

Öncelikle, Berlin Bosphorus Initiative Girişimcilik Topluluğu’nun European School of Management and Technology (Avrupa Teknoloji ve İşletme Yüksek Okulu Girişimcilik Merkezi) ortaklığında hayata geçirdiği bu etkinliğimize hoşgeldiniz.

Avrupa Teknoloji ve İşletme Yüksek Okulu Girişimcilik Merkezine bu kıymetli toplantıya evsahipliği yaptığı için teşekkür ederiz.

Türkiye-Almanya ilişkilerinin çok yönlü ve çok katmanlı yapısının pekçok fırsatı da barındırdığına inanıyorum. Bu yapı geleneksel siyasi, ekonomik, sosyal konuların ötesinde yeni iş birliği alanlarının yaratılmasına çok uygun bir zemin sunuyor. Küresel bağların varlığının, birçok alanda olduğu gibi girişimcilik ekosistemleri için de stratejik önem taşıdığının bilincindeyiz. Örneğin iki ülkenin ortak gündeminde yer alan yeni nesil girişimcilik gibi konularda ortak menfaatleri önceleyerek, gelecek nesiller için verimli projeler üretebiliriz.

Bu noktadan hareketle, Almanya ve Türkiye arasında girişimcilik alanında artan işbirliği imkanlarını ilgiyle takip ediyoruz. Özellikle Berlin ve İstanbul’daki “start-up” ekosistemleri diyalog ve işbirliği için mükemmel yeni fırsatlar sunuyor. Bu da biz iş dünyası insanlarını heyecanlandırıyor. Berlin Bosphorus Initiative Girişimcilik Topluluğu da zamanlı ve gelişim potansiyeli yüksek bir girişim. Önümüzdeki dönemde etki ağımızı da genişleterek fikir, ürün, iş gücü ve finansman anlamında işbirliği olanakları üzerinde çalışmalarımıza ağırlık vermeyi planlıyoruz.

Değerli konuklar,

Girişimcilik ekosistemimizin iş birliği temelli bir yapı etrafında gelişeceğine inanıyoruz. TÜSİAD olarak bu alandaki çalışmalarımızı Girişimcilik ve Gençlik Yuvarlak Masası altında sürdürüyoruz. Türkiye’nin girişimcilik ekosisteminin gelişimine katkı sağlayacak projeler ve politika önerileri geliştiriyoruz. Küreselde önde gelen girişimcilik ekosistemlerini mercek altına alıyor ve yakın ilişkiler geliştirilmesi için yurt dışı temsilciliklerimiz ve ağlarımızla birlikte çalışmalar yürütüyoruz.

Girişimcilik ekosistemimizi geliştirmenin en önemli unsurlarından birinin şirketlerde girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmak olduğunun farkındayız. Bu çerçevede TÜSİAD’da yer alan büyük şirketler ile start-up’ların ilişkilerinin gelişmesini ve yeni inovasyon köprüleri kurulmasını önemsiyoruz.

Teknolojik, ekonomik, sosyal ve siyasal gelişmeler şirketleri değişim ve dönüşüm konusunda daha önce hiç olmadığı kadar zorluyor. İçinden geçtiğimiz hızlı değişim ortamında kurumların ayakta kalabilmesinin yolu, sunulan ürün ve hizmetlerden iş yapış şekillerine kadar her şeyin yenilikçi bir bakış açısı ile girişimcilik temelli yenilenmesinden geçiyor.

Girişimcilik ekosistemimizin yetkinliğini artıracak yapısal adımların atılması ne kadar önemliyse ekosistemin gelişmesini sürdürülebilir kılacak, sunduğu yenilikçi ürün ve hizmetler ile ekosisteme değer katacak insan kaynağının desteklenmesi de bir o kadar önemli. Başta gençler olmak üzere girişimci zihin yapısına sahip tüm bireylere dokunabilmek temel gayelerimizden biri. TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var! Girişimcilik Programı’nı da 2011 yılında bu hedefle hayata geçirdik. Türkiye’nin en kapsamlı erken aşama girişimcilik programı TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var! ile genç girişimcileri fikir, şirketleşme ve büyüme aşamalarına göre özelleştirilmiş Dönüşümü Başlat!, Dönüşümü Hızlandır! ve Dönüşümü Sürdür! isimli üç alt programla destekliyoruz. Bu programlarla amacımız ülke genelinde girişimcilik farkındalığı yaratmak ve girişimcileri uçtan uca modellenmiş özel modüllerle desteklemek.

Sözü daha fazla uzatmadan toplantımızı başlatmak isterim, beni dinlediğiniz için teşekkür ederim.

© Orhan Turan 2022. Tüm Hakları Saklıdır.