30 Temmuz 2024
Değerli Konuklar ve basın mensupları hoş geldiniz, sizleri TÜSİAD Yönetim Kurulu adına saygı ve sevgiyle selamlıyorum.
TÜSİAD ve Türkiye Bilişim Vakfı iş birliğiyle bugün onaltıncısının başvuru sürecini başlattığımız eTürkiye Ödüllerinin gördüğü ilgi bizi mutlu ediyor.
eTR Ödülleri, sivil toplum örgütleri tarafından, kamu yararı anlayışıyla, kamu kurumlarının ve yerel yönetimlerin dijital projelerinin ödüllendirildiği özel bir etkinlik. Geçtiğimiz süreçte ödüllerin Cumhurbaşkanlığı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığımızın ev sahipliğinde verilmiş olması bizim için ayrı bir gurur kaynağı. Bu vesile ile bugüne kadar etkinliğimize katılan tüm kamu kurumlarımıza ve yerel yönetimlerimize teşekkür ediyor, dijital devlet anlayışı ile yeniden kurgulanan ve yenilenen ödüllere de başvurmaya davet ediyoruz.
Değerli konuklar,
2003 yılında Türkiye Bilişim Vakfı ile birlikte eTürkiye Ödüllerini kurgularken dijital dönüşümün ve teknolojik gelişmelerin sadece iş dünyası açısından değil kamunun dönüşümünde de çok önemli bir itici güç olacağına inandık. Ödüller ile dijital dönüşüm konusunda farkındalık yaratmayı ve başarılı projelerin görünürlüklerine, ilham kaynağı olmalarına ve yaygınlaşmalarına aracılık etmeyi amaçladık.
Bugün geldiğimiz noktada ise hızla dijitalleşen bir dünyadan bahsediyoruz. Ezber bozan teknolojiler ile dünya ekonomilerinin kökten dönüşüm sürecine girdiğine tanıklık ediyoruz. Gelirler, harcama ve istihdam hacmi dikkate alındığında “kamu” ekonomideki önemli aktörlerden birisi. Toplumsal ve iş yaşamında teknoloji kullanımının artmasıyla paralel olarak bireylerin ve iş dünyasının dijital devlet yönünde beklentilerini yükseltmesi de kaçınılmaz. Bu beklentiyi karşılamanın, kamu yönetimi anlayışının ve performansının gelişiminde önemli bir değer olacağına inanıyoruz.
Dijital teknolojiler daha şeffaf, daha katılımcı ve daha yenilikçi bir kamu yönetimi yolunda önemli bir kolaylaştırıcı rol oynuyor. OECD tarafından yapılan çalışmalarda kamu yönetiminde vatandaş odaklı (citizen centric) yaklaşımdan vatandaşın yönlendirici (citizen driven) olduğu yaklaşıma doğru bir dönüşüm yaşandığı belirtiliyor.
Türkiye, bilgi toplumuna dönüşüm, vatandaşların dijitalleşme sürecine katılımı ve hizmet sunumu gibi hedeflerle gerek planlamaların yapılması gerekse teknolojik ve hukuksal altyapıların geliştirilmesi yönünde önemli adımlar atıyor. E-Devlet Kapısı kamu kurumlarının birçok uygulamasının tek çatı altında toplanarak vatandaşların hizmetine sunulduğu çok önemli bir uygulama olarak hayata geçirildi. Birleşmiş Milletler E-Devlet Endeksi’ne göre 2010-2022 döneminde Türkiye’nin endeks puanı 0,47’den 0,79’a çıkarak Avrupa Birliği ortalamasına yaklaşmıştı.
Dijital devlet konusunda tüm iyileştirmelere rağmen bazı sınırlılıklar ve gelişim alanlarından da bahsetmek mümkün. Bu alanlar başta eğitim ve toplumun dijital okur yazarlığının artırılması olmak üzere, geniş bant altyapısının güçlendirilmesi, siber güvenlik, kişisel verilerin korunması, KOBİ’lerin teknoloji kullanımının desteklenmesi gibi unsurları içeren geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Kamu yönetiminin tamamında veri-temelli bir kültürün yerleşmesi, açık veriler ile bir yandan şeffaflığın diğer yandan daha iyi hizmet sunumunun iyileştirilmesi ihtiyacı vurgulanmaya değer alanlar. Devletin düzenleyici ve yasa yapma kapasitesinin, hem dijital teknolojilerden azami ölçüde yararlanmak hem de güvenlik ve mahremiyetle ilgili riskleri yönetmek için etkili şekilde kullanılması da stratejilerimizin temelinde olmalı.
Kuşkusuz bu süreçte, ülkemiz ekonomisi açısından en önemli paydaşımız olan Avrupa Birliği’ndeki düzenlemeleri temel önemde görüyor, bu süreçlere uyumun önemini vurguluyoruz. Kamunun politika oluşturma süreçlerinde vatandaşların, iş dünyasının ve sivil toplum örgütlerinin katkılarının daha etkin bir şekilde alınmasının, daha yenilikçi ve çözüm odaklı eylemlerin hayata geçirilmesi ve stratejilerin sahiplenilmesi açısından kıymetli olacağına inanıyoruz.
Değerli konuklar,
Sözlerime son verirken, eTürkiye Ödüllerine aldığımız her başvurunun ve geliştirilen her yeni projenin bilgi toplumuna geçişte bizi daha ileri taşıdığına olan güçlü inancımızı vurgulamak istiyorum. Bu nedenle başvuracak olan tüm kamu kurumu ve belediye temsilcilerine şimdiden içtenlikle teşekkür ediyorum. Etkinlik ortağımız Türkiye Bilişim Vakfı’na, değerli desteği için Vodafone Business’a ve organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.