DENEYİMLER

TÜSİAD SD² Başarı Hikayeleri Töreni Konuşması

5 Temmuz 2022 

Saygıdeğer Üyelerimiz, Değerli Basın Mensupları, 

TÜSİAD SD2 Programı 5. Dönem Başarı Hikayeleri Törenimize hoşgeldiniz. 

Değerli Misafirler, 

TÜSİAD’ın 50. Yılı için hazırladığımız Yeni Bir Anlayışla Geleceği İnşa raporumuzda ülkemizin ekonomik ve toplumsal dönüşümünü sağlayacak üç temel unsurdan birini bilim, teknoloji ve inovasyon olarak tanımladık. Sektör ve ölçek fark etmeksizin iş modellerine teknolojiyi entegre eden, teknolojik altyapısını ve donanımını güçlendirmiş şirketler hızla değişen dinamiklere uyumda ve rekabet etmede başarılı oluyor. Bu anlayışla, yeni nesil teknolojileri en etkin şekilde kullanmayı ve bu teknolojilerin yerelde geliştirilmesini dijital dönüşüm sürecinin etkinliği açısından öncelikli görüyoruz. 

Öte yandan, Covid-19 salgını ve devam eden Rusya-Ukrayna Savaşı küresel tedarik zincirlerinin ne kadar kırılgan olduğunu gösterdi. Ekonomiler, dışa bağımlı olunan stratejik alanlarda gerekli politika önlemleriyle çözümler üretmeyi önceliklendirdi. Toparlanma planları; dayanıklı değer zincirleri, kapsayıcı dijital dönüşüm anlayışı ve düşük karbonlu, yeşil ekonomi odağında şekilleniyor. 

Bu açıdan değerlendirildiğinde, üretim ve hizmet ekosisteminin bütününde uçtan uca ve optimize bir değer zincirinin kurgulanması, öngörülebilirliği ve dayanıklılığı artırma açısından büyük önem arz ediyor. Dijital teknolojiler bu sürecin güçlü bir şekilde hayata geçirilmesinde etkili oluyor. 

Üretken yapay zeka, artırılmış gerçeklik, hiper otomasyon, bulut depolama sistemleri, kuantum hesaplama sanayi 4.0’ın stratejik teknoloji trendleri arasında giderek kritik bir konuma geliyor. İş dünyasında bu alanlarda atılacak atılımlar daha kaliteli, daha ucuz, daha hızlı, daha verimli üretimin ve hizmetin gerçekleştirilmesinde önemli rol oynuyor. 

Bu amaçlara hizmet edecek güçlü bir dijitalleşme stratejisinin ilk adımını da ölçek fark etmeksizin, değer zincirinin bütününde izlenebilirlik olgusunu yaygınlaştırmak oluşturuyor. Bu da ölçülebilen, yorumlanabilen ve paylaşılabilen veriye sahip olmayı; devamında da veri koruma ve güçlü siber güvenlik altyapısını gerektiriyor. 

Küresel dinamiklerden etkilenen alanlarda uzun dönemli ve dinamik stratejilerle hareket edilmesi gerekiyor. Dijital dönüşümü başarıyla gerçekleştirmiş şirketlerin 2023 yılı itibariyle küresel gelirin yarısından fazlasına katkı sağlaması bekleniyor. Üretim süreçlerinin dijital dönüşüme göre yeniden tasarlandığı günümüzde çevik organizasyonel yapıların oluşturulması bu nedenle önem taşıyor. Dünya Ekonomi Forumunun Küresel Riskler Raporu teknoloji yönetimi, güvenli bilişim altyapılarının inşa edilmesi, dijital eşitsizliğin önlenmesi konularına işaret ediyor. Bu alanlar ülkemiz açısından da gelişme kaydedilmesi ihtiyacı olan unsurlar barındırıyor. 

Bu bağlamda, dijital ekonomi ekosisteminin güçlendirilmesi için rekabet avantajı yaratacak teknolojiyi geliştirecek Ar-Ge ve yenilikçilik faaliyetlerine yönlendiren; ilgili yatırımlar için cesaretlendirici olan kamu politikaları ve desteklerini bütüncül şekilde kurgulamak büyük önem taşıyor. 

Değerli Konuklar, 

Dördüncü Sanayi Devrimi ile başarının belirleyici etmenleri, verimlilik ve katma değer artırıcı yenilikçi teknolojiler olarak ortaya çıkıyor. Pandeminin de ivmelendirdiği yeni koşullar ve beklentiler nedeniyle dijital teknolojilerin etki alanı genişliyor. Verimliliği ve katma değeri artırmak için yenilikçi teknolojileri üretim süreçlerine entegre etmek bu dönüşümün dinamosunu oluşturuyor. Ülkemizde istihdamın %72’sini, üretim değerinin %42’sini ve ihracatın %36’sını KOBİ ölçeğindeki şirketlerimiz oluşturuyor. KOBİ’lerin dijital dönüşümü içselleştirme ve yönetme becerilerinin geliştirilmesi yaratılan toplam katma değerin artırılması açısından stratejik bir unsur niteliği kazanıyor. Bu kapsamda, teknolojik dönüşümü tüm değer zincirine genişletmemiz gerekiyor. KOBİ’ler dahil tüm ölçekte şirketlerimizde hem teknolojiyi kullanma hem de teknolojiyi geliştirme yetkinliğimizi artırmamız gerekiyor. 

KOBİ ve start-up ölçeğindeki işletmelerimizin bu süreçte etkin bir şekilde yer bulması için dijital dönüşüm planlamalarının başlangıç aşamasında desteklenmesi kıymetli bir ivme kazandıracak. Bu bağlamda, dijital dönüşüm danışmanlığı alınmasını ve şirketlere özel tasarlanmış bir dijital dönüşüm yol haritası hazırlanmasını sürecin başarısı açısından kritik görüyoruz. 

Teknoloji ve inovasyon kapasitesi yaratacak nitelikli bir dönüşüm bağlamında finansmana erişim oldukça önemli bir yer tutuyor. Dijital dönüşüm odaklı finansal destek mekanizmalarının oluşturulmasına her ölçekteki işletme ihtiyaç duyuyor. Bununla birlikte, teknoloji üreten KOBİ ölçeğindeki işletmelerimize; start-up’lara, scale-up’lara yönelik özel programların geliştirilmesi küresel rekabette güçlü bir şekilde konumlanmamız açısından ayrıca stratejik önem arz ediyor. 

Dijital ekonomi unsurlarının topyekün gelişmesi için bir diğer kritik alanını ise dijital yetkinlik seviyesinin ve insan kaynağının geliştirilmesi oluşturuyor. Gençlerimizin yetkinliklerine daha fazla yatırım yapmalı; yetkin insanlarımızın potansiyellerini ülkemizde gerçekleştirebilecekleri ortamı tesis etmeliyiz. Bu amaçla yürüttüğümüz çalışmalardan birini İşim Gücüm Geleceğim platformu oluşturuyor. Dijitalleşme çağının gerektirdiği yetkinlikleri haiz insan kaynağının güçlendirilmesi hedefiyle başlattığımız bu projemizi teknoloji ekosisteminin güçlü paydaşları ile yürütüyoruz. Platform, üniversite öğrencileri ve genç profesyonellerin “Veri Bilimi, Yazılım Geliştirme, Veri Analizi ve Görselleştirme, Bulut Çözümleri, Mobil Uygulama Geliştirme, Yapay Zekâ, Siber Güvenlik” alanlarında çevrimiçi eğitimlerden ücretsiz olarak faydalanmalarına olanak sağlıyor. 

Değerli Konuklar, 

Dijital dönüşüm ekosisteminin güçlendirilmesine yönelik bir diğer çalışmamızı ise bugün bizleri bir araya getiren TÜSİAD SD2 Programı oluşturuyor. 2018 yılından bu yana iş dünyasının dijital dönüşüm yolculuğunda arz ve talep tarafının buluşmasına ve birlikte üretmelerine katalizör oluyoruz. TÜSİAD SD2 teknoloji kullanıcısı şirketlerimize ihtiyaçları ve sorunları için çözüm bulabildikleri bir kanal oluyor. KOBİ ölçeğindeki teknoloji tedarikçilerimize ise geliştirdikleri dijital çözümlerinin müşteri doğrulaması ve ticarileşmesi için fırsat sunuyor. 

Dijital ekonomi ekosistemine azami katkıyı sağlamak hedefiyle ve geçmiş beş yıldaki edinimlerimizle Programın kendi dinamik dönüşümü yönünde de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu çerçevede geliştirdiğimiz TÜSİAD SD² Dijital Platformu paydaşlarımıza 7/24 erişim ve görünürlük fırsatı sağlarken, kullanım senaryoları kütüphanesi işlevi de görüyor. Bugünkü Başarı Hikayeleri Töreni ile açıklanacak çözümler de ilham verici yeni örnekler olarak bu kütüphanemizi daha da zenginleştirecek. 

İş dünyasının ihtiyaçlarına daha geniş bir perspektifte cevap verebilmek amacıyla Programın kapsayıcılığını geliştirme yönünde de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu çerçevede, önümüzdeki dönemde dijital dönüşüm danışmanları ve kurumsal yatırımcılar da Platform’da yer alabilecek. 

Oluşturulan bu yapının sadece Program paydaşlarına değil, ülkemiz inovasyon ekosistemine ve ulusal ölçekteki dijital dönüşüm sürecine de kıymetli katkılar yaptığına inanıyorum. Bu yönüyle, ilk günden bu yana bizimle olan, desteklerini esirgemeyen tüm kıymetli paydaşlarımıza, kamu kurumlarımızın değerli temsilcilerine teşekkür ediyorum. Başarılı bir çalışma dönemi gerçekleştirerek birazdan çözüm dosyalarını sunacak olan şirketlerimizi tebrik ediyor, sizleri TÜSİAD Yönetim Kurulu adına saygıyla selamlıyorum. 

© Orhan Turan 2022. Tüm Hakları Saklıdır.